top of page

Koncert u čast Liliane Budicin Manestar

Rovinj, koncertna dvorana Adris

08.03.2024.

U Rovinju u koncertnoj dvorani Adris u petak 8.marta 2024 održan je koncert u sjećanje na Lilianu Budiucin Manestar, hrvatsku sopranisticu i vrlo popularnu pjevačicu zabavne glazbe. Bila je istaknuta priopadnica talijanske manjine i ugledna članica Zajednice Talijana grada Rovinja. Rovinj je svoju tradiciju s koljena na koljeno prenosio i pjesmama, oduvijek je bio grad u kojem je pjesma i pjevanje imalo veliku važnost. U svoj toj osvještenoj raspjevanosti postoje ipak osobe koje su izrasle iz tog okruženja i ne zaboravljajući ga izrasle u nešto još više.

 

Jedna od takvih osoba je bila i Liliana Budicin Manestar koja je svoju pjevačku karijeru započela uz bitinade i ostale rovinjske tradicionalne načine pjevanja, da bi potom nastavila školovanje i ostala zapamćena kao glas svoje epohe, osoba koja je klasično pjevanje u kazalištu uspješno nadopunjavala i onime što zovemo estrada, a pritom se vraćala i svojim nikada zapostavljenim rovinjskim korijenima.

 

Prije 24 godine, 8. ožujka 2000. je posljednji put nastupila, u dvorani starog hotela Park i tu noć s 8. na 9. je preminula.

U spomen na Lili, zajednica talijana Pino Budicin i Rovinj Art&More festival ove su godine upravo na ta dva datuma organizirali veliki koncert koji  se održao 8. ožujka u koncertnoj dvorani Adris.  Na koncertu je sudjelovao niz pjevača i pjevačica koji su nastupali sa pokojnom . Nastupili su nekadašnji kolege Mirko Cetinski, Sergio Preden Gato, Nevia Rigutto i Biba Benussi, potom i mlađi pjevači David Danijel, Eleonora Dobrović, Irma Dragičević, Esmeralda Kresina i Matteo Tromba te Ronald Braus, koji je sa Robertom Ugrin vodio koncert.

Dakako, nastupio je i zbor KUD-a Marco Garbin, u kojem je Liliana Budicin ostvarila prve pjevačke početke te klapa udruge Giusto Curto. Zvučnu sliku koncerta stvarao je mali orkestar riječkih glazbenika sa MIK-a i rovinjskih gitarista Dina Kalčića i Eligija Bosazzija, koji je nastupao sa pokojnom pjevačicom.

Na koncertu su se mogli čuti najpoznatiji hitovi Liliane Budicin sa festivala Melodije Istre i Kvarnera, Kajkavske popevke u Krapini i Melodije mora i sunca u Portorožu. Najimpresivnija je bila izvedba popevke Kokotiček Irme Dragičević, čiji se original smatra najboljim estradnim nastupom Liliane Budicin.

 

U subotu 8. ožujka otkrivena je spomen ploče na rodnoj kući Liliane Budicin Manestar u ulici Riccarda Daveggie u čijem prizemlju se danas nalazi poznata slastičarna Breški. Spomen ploču su otkrili dogradonačelnik Rovinja David Modrušan, članovi obitelji i Mirko Cetinski, s kojim je Liliana Budicin često nastupala.

 

Nakon otkrivanja spomen ploče, u 12 sati, u velikoj dvorani svečano je otvorena izložba posvećena našoj velikoj sugrađanki Autor izložbe je David Danijel, opatijski pjevač, producent i publicist koiji je istaknuo da je Liliana Budicin uz Lidiju Percanbila najpoznatija pjevačica kancona i festivalskih uspješnica iz Istre. (izvor IstraIN, Glas Istre, fotografije snimili Lucija Ukić i  Gordan Ukić)

002839 a.jpg

Rovinj, hotel Park, 08.03.2020.         Liliana Budicin Manestar i Mirko Cetinski            snimio Gordan Ukić

LBM_172.jpg

Rovinj, 08.03.2024.                                            Koncert u čast Liliane Budicin Manestar                         snimili Lucija Ukić i Gordan Ukić    

bottom of page